De glazen bol van digitaal leren

Het begint erop te lijken dat de mogelijkheden van online leren in rap tempo doordringen in steeds meer lagen van de samenleving en de politiek. Mensen zoals u en ik, die al veel langer bezig zijn met leren via de computer, kijken met verbazing naar de snelle ontwikkelingen. Wat gaat er de komende, zeg tien jaar, veranderen in het onderwijs?

Voorspellingen zijn moeilijk, zeker waar het de toekomst betreft, een uitspraak van Mark Twain. Vanmorgen had ik over de toekomst een discussie met mijn man die werkt in de financiƫle wereld. Hij zei dat een zeer prominente naam recent een voorspelling heeft gedaan dat e-learning een quantumsprong zal maken.
Mijn man is ervan overtuigd dat alle kennis en leeractiviteiten die digitaal kunnen, in de toekomst ook inderdaad digitaal beschikbaar zullen zijn of aangeboden zullen worden. Waarmee het landschap van ons onderwijs totaal verandert. En nu wordt het moeilijk: want hoe moeten we ons dat landschap voorstellen?

Bijvoorbeeeld: een middelbare school. Pubers gaan digitaal leren? Even niet als professional maar als moeder denk ik dan: dat moeten ze dan wel goed aanpakken want alleen thuis filmpjes kijken wordt niks. Dat is dus mijn beperkte denkkader: hoewel ik voortdurend bezig ben met blended leren, kan ik mij een goede toepassing op een middelbare school moeilijker voorstellen. Waarom? Angst voor ontsporing van pubers? Berusting in hoe een middelbare school nou eenmaal werkt? Van beide wat. Pubers die niet meer op school zitten maar thuis achter een computer. Daar worden ouders onrustig van. De verleiding van andere online activiteiten is dan wel heel groot. Hoewel mijn dochter een poos terug op een ziek dagje thuis op haar gemak heel veel huiswerk aan het maken was en verzuchtte dat ze zo lekker opgeschoten was. Want: “Op school word je zo afgeleid”.

Laten we eens kijken hoe het er uit zou kunnen zien. Angst is een slechte raadgever en vernieuwing ontstaat als je buiten het kader denkt.

De middelbare school in blended variant. De leerling werkt met een voor jongeren aantrekkelijke leeromgeving waarin alle vakken op dezelfde manier worden gepresenteerd. Dank aan: leuke vormgeving, videokanaal. Leerlingen kunnen makkelijk vinden wat ze zoeken en weten ook hoe ze moeten werken. Zo is er bijvoorbeeld een afdeling voor zelf studeren, voor opdrachten (groepsopdrachten en individuele opdrachten), voor toetsen (tussentijdse zelftoetsen, eindtoetsen).

De leraren zijn goede leerbegeleiders geworden. Zij hebben geleerd hoe ze online onderwijs en contactmomenten moeten combineren om voor hun vak een optimaal resultaat te halen. Zij kunnen leerlingen online en f2f begeleiden, in een groep of individueel. Bovenal zijn ze in staat om goede feedback te geven.

Op de leeromgeving wordt per periode van 6 weken en per week duidelijk aangeven wat het programma is voor die week en wat het eindresultaat moet zijn. De leerlingen leren via zelfstudie (thuis of op school) en opdrachten (individueel of groep). Er zijn tussentijdse toetsen online waarna de leerling een studieadvies krijgt. De leraar krijgt online begeleidingsadvies. De puber gaat naar school voor begeleiding en voor opdrachten. Op school is de leerling ingedeeld bij een leergroep. De leergroepen zijn ingedeeld naar niveau en niet naar leeftijd. Niveaus worden vastgesteld via tussentijdse online toetsen en opdrachten.

Er wordt veel kennis gedeeld: online, maar ook in de leergroep, misschien ook wel tussen scholen en internationaal.

Gaan de leerlingen nog elke dag naar school, maken ze kortere dagen, of gaan ze een deel van de week naar school? Of: gaan ze wel elke dag naar school en leren ze daar met meer plezier, sneller en met veel meer resultaat? Ik kies voor het laatste: wel naar school maar met meer plezier en resultaat in kortere tijd. Dan kunnen pubers tijd gaan besteden aan keuzevakken (creatief, sportief, intellectueel) waarmee ze hun aanleg en talenten verder kunnen ontwikkelen.

Geplaatst in Leven Lang Leren en getagd met , , , .